Pierogi i kompot były motywem przewodnim II Festiwalu Smaków zorganizowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich w Strzyżewie i miejscową Radę Sołecką. Udział w wydarzeniu, ze swoimi konkursowymi potrawami, wzięło sześć Kół z terenu gminy Sieroszewice.

W ostatnią sobotę lipca sala wiejska w Strzyżewie tętniła życiem. Druga edycja Festiwalu Smaku pod hasłem „Pierogi i kompot” przyciągnęła grono miłośników lokalnych specjałów oraz mieszkańców okolicznych miejscowości. Najważniejszym punktem imprezy była ocena konkursowych potraw. W skład jury weszli wójt Anatol Piaskowski, jego zastępca Bartosz Kubica, przewodnicząca Rady Gminy Sieroszewice Renata Koziołek, radna Bernadeta Biała oraz dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Sieroszewicach Bartosz Lis. Zadaniem komisji był wybór Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały najlepsze pierogi i kompot. Do rywalizacji przystąpiło sześć Kół, a najwyższą ocenę, po burzliwych obradach jury, uzyskały pierogi z farszem z kaczki przygotowane przez KGW Latowice. Drugie miejsce zajęło KGW Strzyżew, a miejsce trzecie przypadło paniom z KGW Sieroszewice.

Festiwal uświetniły występy artystyczne dzieci z Małego Studia Piosenki, działającego przy GOK w Sieroszewicach pod opieką instruktor Izabeli Staroń. Młodzi artyści dostarczyli publiczności wielu wzruszeń i radości. Ponadto, na scenie zaprezentowała się także utalentowana wokalistka Magdalena Wietecka, której występ spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem.

Nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych uczestników festiwalu. Dzieci mogły bawić się na dmuchanym zamku i trampolinie euro bungee oraz odwiedzić stoisko Policji z Posterunku Policji w Sieroszewicach, gdzie czekały na nie liczne niespodzianki. Inną atrakcją był wieczorny seans kina plenerowego w ramach którego wyświetlono komedię romantyczną „O północy w Paryżu”. Organizatorem wydarzenia było Koło Gospodyń Wiejskich Strzyżew oraz Rada Sołecka wraz z sołtys Karoliną Babarowską.
Fot. Adrian Matys