„W słoiku zamknięte” – to tytuł pierwszej książki kulinarnej gminy Ostrów Wielkopolski. Wydała ją Gminna Biblioteka Publiczna w Gorzycach Wielkich. Czytelnicy znajdą w niej 32 wybrane przepisy na przetwory mięsne, rybne, owocowe i warzywne, przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich.


Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Gorzycach Wielkich Edyta Gołębiewska podkreśla, że pomysł narodził się spontanicznie. – Chcieliśmy zrobić coś nowego, charakterystycznego dla naszej gminy. Padł pomysł właśnie na kulinaria, więc zaangażowaliśmy do niego nasze aktywne panie z Kół Gospodyń Wiejskich – podkreśla.

Na inicjatywę odpowiedziały aż 32 koła z terenu całej gminy Ostrów Wielkopolski. Ustalenie wspólnych dla wszystkich zasad nie stanowiło już większego problemu. – Każde z KGW losowało produkt, z którego miały wykonać przetwory. Myślę, że są to przetwory raczej nietypowe, skrywające tajniki receptur domowych, ale także innowacyjne. W naszej książce kulinarnej można na przykład znaleźć przepisy na bigos z fasoli, miód z mniszka lekarskiego, czy tajemniczą frużelinę ze smrodyni – czyli po prostu porzeczki. Są też bardziej tradycyjne przepisy na dżemy truskawkowe, czy kompoty – mówi dyrektor Edyta Gołębiewska.

Premiera wydawnictwa miała miejsce podczas niedawnego gminnego konkursu na mazurki wielkanocne. Pierwsze egzemplarze powędrował do pań z KGW, które wzięły udział w projekcie. Ich reakcje mogą świadczyć, że pomysł się spodobał i został życzliwie przyjęty nie tylko przez uczestników projektu.

Są plany wydania w następnych latach kolejnych części gminnej książki kulinarnej, zawierającej przepisy bożonarodzeniowe, czy wielkanocne. Póki co, książki dostępne są w Gminnej Bibliotece Publicznej w Gorzycach Wielkich oraz w filiach bibliotecznych, w cenie 20 złotych.
Fot. UG Ostrów Wielkopolski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj